Теперішній доконано-тривалий час (Present Perfect Continuous) в англійській мові

21.05.2023
9
0
Теперішній доконано-тривалий час, відомий також як Present Perfect Continuous, використовується для вираження тривалості дії або події, яка почалася в минулому і триває до теперішнього моменту, або її результати все ще актуальні.
 
Форма теперішнього доконано-тривалого часу складається з допоміжного дієслова "have" або "has" (залежно від особи), дієслова "been" та дієприкметника у -ing формі (дієприкметник у теперішньому часі).
 
Загальна структура речення теперішнього доконано-тривалого часу:
Subject + have/has + been + verb-ing
 
Наприклад:
- I have been studying English for two hours. (Я вивчаю англійську вже дві години.)
- She has been working on the project all day. (Вона працює над проектом весь день.)
- They have been waiting for the bus since morning. (Вони чекають на автобус зранку.)
 
У цих реченнях, "I", "She", "They" є суб'єктами, "have", "has" є допоміжними дієсловами, "been" є дієсловом "be" у третій формі, а "studying", "working", "waiting" є дієприкметниками у -ing формі, що виражають тривалість дій у теперішньому часі.
 
Теперішній доконано-тривалий час використовується, коли ми хочемо показати, що дія або подія тривала протягом певного періоду часу до теперішнього моменту і має зв'язок з ним. Він також використовується для виразу тривалості дії, яка ще триває, або для підкреслення актуальності результатів дії.
 
Навчання правильного вживання теперішнього доконано-тривалого часу допоможе вам точніше виразити тривалість подій, які почалися в минулому і ще тривають, або виразити результати цих подій, які ще мають значення в теперішньому часі.
Поділіться з друзями

Коментарі

Або
Коментарів ще немає. Ви можете стати першим!
Виберіть, кому хотіли б написати