Давальний відмінок (Celownik) в польській мові

18.05.2023
235
0
Давальний відмінок є одним з відмінків у польській мові і використовується для вираження кому або чому призначається дія або відноситься до чогось. Зазвичай він відповідає на питання "кому?" або "чому?".
 
Форми давального відмінка залежать від роду, числа та відмінка іменника. Основні закономірності формування давального відмінка в польській мові такі:
 
1. Чоловічий рід:
   - Якщо іменник закінчується на приголосний, то до його основи додається суфікс -у (-owi у формі однини) або -om (-om у формі множини). Наприклад:  chłopiec (хлопчик) - chłopcu (хлопчикові), chłopcy (хлопці) - chłopcom (хлопцям).
   - Якщо іменник закінчується на м'який приголосний, то до його основи додається суфікс -owi (-owi у формі однини) або -om (-om у формі множини). Наприклад: tata (батько) - tacie (батькові), tacie (батьки) - tatom (батькам).
 
2. Жіночий рід:
   - Якщо іменник закінчується на -a, то до його основи додається суфікс -e (-e у формі однини) або -om (-om у формі множини). Наприклад: dziewczyna (дівчина) - dziewczynie (дівчині), dziewczyny (дівчини) - dziewczynom (дівчинам).
   - Деякі іменники жіночого роду мають неправильні форми в давальному відмінку. Наприклад: matka (мати) - matce (матері), matki (матері) - matkom (матерям).
 
3. Середній рід:
   - Якщо іменник закінчується на -o або -e, то до його основи додається суфікс -u (-u у формі однини) або -om (-om у формі множини.
 
4. Неістотні іменники:
   - Неістотні іменники чоловічого та середнього роду, що закінчуються на приголосний, у давальному відмінку однини отримують суфікс -owi. Наприклад: piwo (пиво) - piwu (пиву), drzewo (дерево) - drzewu (дереву).
   - Неістотні іменники жіночого роду, що закінчуються на -o або -e, у давальному відмінку однини отримують суфікс -e. Наприклад: kawa (кава) - kawie (каві), ulica (вулиця) - ulicy (вулиці).
 
5. Множина:
   - В множині давальний відмінок усіх родів утворюється за допомогою суфікса -om. Наприклад: chłopcy (хлопці) - chłopcom (хлопцям), dziewczyny (дівчини) - dziewczynom (дівчинам), drzewa (дерева) - drzewom (деревам).
 
Варто зазначити, що існують винятки та неправильні форми, тому вивчення окремих іменників і їх відмінкових форм є важливим для коректного використання давального відмінка в польській мові.
Поділитись матеріалом

Коментарі

Або
Коментарів ще немає. Ви можете стати першим!
Виберіть, кому хотіли б написати