08.09.2024 вересня
Всесвітній день грамотності
Віртуальний помічник

Вітрянка у дітей: що робити і як зарадити

01.08.2022
93
0

Що ж воно таке за лихо, вітрянка

Це вірусна інфекція “вітряна віспа”, що викликається особливим вірусом групи герпесу (так, саме того вірусу, що є у кожної третьої людини на планеті), але третього типу. Примітно, що це вірус не звичний, а летючий із стовідсотковою сприйнятливістю. Тобто він передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, але при цьому може довгий час знаходиться в повітрі і поширюватися на досить великі відстані – саме тому і зветься в народі вітрянкою. Іншими словами, якщо ваша дитина захворіла – зовсім не обов’язково, що “винен” колега з пісочниці. Вірус цілком міг «прилетіти» і з сусіднього майданчика.

Симптоми або як відрізнити вітрянку

 Основні симптоми вітрянки у дітей – це червоний висип, що може нагадувати укуси комах. Але цей висип важко заплутати з іншим – оспинки вкриваються спочатку бульбашками з рідиною, потім вони лопаються і утворюються виразки з корочкою, яка поступово висихає та загоюється. Поширюється вітрянка як правило згори тіла (плечі, груди, обличчя) і донизу, вкриваючи все тіло. Лише на ступнях та долоньках майже не буває висипу. Кількість оспінок може сильно варіюватися – від 10-20 по всьому тілу, до декількох тисяч. Але зазвичай у дитини висипає близько 200-300 «болячок» за весь період хвороби. 

Легка форма вітрянки у дітей характеризується одиничними висипаннями. При тяжкому перебігу хвороби висипання на тілі рясні і з’являються в кілька етапів. При цьому на шкірі дитини може бути висип відразу декількох видів: які вже підсихають корочками, так і свіжі плями. Температура при вітрянці у дітей може сягати 39-40 градусів. Вона з’являється за день-два до висипу, а частіше – одночасно з нею.

Скільки триває вітрянка

 Якщо дитина заразилася, ви це зрозумієте не раніше ніж через тиждень – інкубаційний період триває від 1 до 3 тижнів. Висип при вітрянці з’являється стрімко: дитина покривається пухирцями з рідиною всередині і червоним обрамленням зовні. Через 1-3 дні висип підсихає, а на поверхні утворюються темні кірочки, які відпадають на другий-третій тиждень хвороби. 

Температура при вітрянці тримається від 2 до 5 днів, а нові висипання можуть з’являтися від 2 до 9 днів. Заразною дитина вважається ще 5 днів з моменту появи останніх висипань.

Навіщо зеленка при вітрянці 

Обробка висипу при вітрянці розчином зеленки не має жодного лікувального ефекту. (Зеленку, як відомо, ніде в світі не використовують так активно, як у вітчизняній педіатрії. Більш того, багато західних і європейські лікарі взагалі не підозрюють про існування такого примітного ліки.) Насправді зеленка не знімає свербіж і жодним чином не сприяє зникненню висипу, а служить лише маркером того, чи з’являються нові пухирці. Як тільки мазати стане нічого – можна вважати, що хвороба благополучно відступає. Хоча для такої цілі можна користуватись хоч і фломастером – ефект той самий.

Вітрянка – як лікувати дитину

 Якщо хвороба розвивається без ускладнень, за своїм стандартним сценарієм, то маленькі діти (віком приблизно від 1 року і до 6-7 років) досить легко і адекватно переносять вітрянку самостійно, без лікарської терапії. Тоді як дорослі, підлітки, вагітні жінки та зовсім крихітні немовлята, навпаки, страждають – в цьому разі застосування лікарської терапії (антигерпетических засобів) виправдано і часто вкрай необхідно. Однак призначати лікарські засоби вправі тільки лікар! 

Здебільшого лікування вітрянки у дітей 1 -7 років в переважній більшості випадків зводиться до спостереження за розвитком і згасанням нашкірної висипу та усунення таких симптомів як свербіж (прохолодні ванни кілька разів на день, антигістамінні засоби – феністил) та температура (жарознижуючі – парацетамол або ібупрофен). Як тільки висип припинить з’являтися, то через 5 днів дитина вже не становитиме небезпеки зараження і можна сміливо виходити на прогулянки.

Отже, стратегія лікування вітрянки у дітей полягає в наступному:

  1. Стежити за виникненням нових оспинок.
  2. Вживати заходи щодо усунення сверблячки.
  3. Збивати жар, якщо температура перевищила 38,5°С.
  4. Годувати помірно, поїти – посилено.

Можливі ускладнення після вітряної віспи у дітей

Найчастіше вітрянка залишає за собою естетичні проблеми зі шкірою (на власному досвіді скажу, що крем “для сідничок” Бепантен в цьому сенсі насправді допомагає загоювати уражену шкіру). Також із ускладнень це запалення легенів, «вітряночний енцефаліт» (викликає розлад поведінки і міміки, тремор і порушення координації, успішно лікується), синдром Рея (рідкісне важке захворювання, яке, згідно з деякими медичними дослідженнями, виникає внаслідок застосування при вітрянці аспірину).

Слід пам’ятати, що більшість ускладнень при вітрянці (як і при інших вірусних інфекціях) виникає на тлі зневоднення. Рясно поїть дитину – і ризик виникнення будь-яких ускладнень значно знизиться.

Профілактика вітрянки у дітей

Стовідсоткову гарантію захисту від вірусу вітрянки може дати тільки щеплення. В США і деяких європейських країнах вже з середини 1990-х років вакцина від вітряної віспи входить в національний план вакцинації і проводиться повсюдно. У віці 3-7 років вітрянка протікає найлегше, а захворіти на вітрянку повторно – шансів практично немає.

Кращим засобом профілактики є щеплення від вітрянки дітям. Залежно від виду вакцини, вона вводиться одноразово або дворазово. Лікарі радять щепити дітей у віці від 2-х років, які не хворіли вітрянкою та збираються в дошкільний заклад. Профілактика потрібна і якщо в будинку маленька дитина. Вітрянка у грудних дітей – рідкість, але коли є старші брати-сестри, зараження можливе.

Якщо ваша дитина захворіла на вітрянку, направте свої зусилля на запобігання свербіння, не давайте розчісувати висип, слідкуйте за чистотою шкіри дитини і захворювання не залишить ані сліду. Якщо дитина ще не хворіла на вітрянку, можна розглянути питання про вакцинацію.
Поділитись матеріалом
Маєте будь-які поради. Пишіть у коментарях нижче!

Коментарі

Або
Коментарів ще немає. Ви можете стати першим!
Виберіть, кому хотіли б написати